Funkcionālā pārtika

Pēdējos gados funkcionālā pārtika ir ieguvusi arvien lielāku uzmanību. Par funkcionālo pārtiku tiek saukti tie produkti, kuriem ir daudzas veselību veicinošas īpašības, kā, piemēram, tie var samazināt dažādu uzturvielu deficītu, uzlabot veselību un daudz citu vērtīgu ieguvumu.

Kas ir funkcionālā pārtika?

Fukcionālā pārtika ir tie paši pārtikas produkti, kurus lietojam ikdienā - tie satur dažādas bioloģiski aktīvas sastāvdaļas, kurām ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību (piemēram, brokastu pārslām pievienoti dažādi vitamīni u.c. vērtīgas vielas). Jāatceras, ka funkcionālā pārtika ir tā pati pārtika un produkti, kurus lietojam ikdienā, tāpēc to nevajadzētu jaukt ar dažādiem uztura bagātinātājiem, tabletēm, kapsulām u.c.

Funkcionālā pārtika satur dažādas bioloģiski aktīvas sastāvdaļas, kurām ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību.

Funkcionālās pārtikas koncepts ir meklējams 1980.gadā Japānā - šeit pirmo reizi tika izveidoti un regulēti funkcionālie pārtikas produkti. Tālāk šis koncepts izplatījās Ziemeļeiropā un Ziemeļamerikā, kur produkti tika piedāvāti patērētājiem.  Funkcionālās pārtikas mērķis bija uzlabot cilvēku dzīvildzi, veselību un dzīves kvalitāti kopumā. Pieprasījums pēc šādas pārtikas ar katru gadu palielinās - arī mūsu veikalu plauktos var atrast dažādus funkcionālos pārtikas produktus.

Protams, ir jāsaprot, ka nereti pārtikas produkta funkcionalitāte var tikt veiksmīgi izmantota mārketinga nolūkos - piemēram, pavisam vienkāršam produktam pieliekot klāt vēl kādu produktu, iegūstot labu sastāvu un piedēvējot tam maģiskas īpašības, kā arī uzliekot attiecīgu cenu. Produkti, protams, nav slikti un ir vērtīgi, un labi iekļaujami uzturā, taču bieži vien šis produkts un tā funkcionalitāte ir iegūstama nepārmaksājot. 

Izvēlies funkcionālos pārtikas produktus gudri - nepārmaksājot!
blackberries-on-table-892808.jpg

Funkcionālās pārtikas ražošana.

Funkcionālie produkti tiek ražoti dažādi - reizēm produktiem tiek noņemta kāda nevēlama uzturviela, vai otrādi -  tie var tikt papilidināti ar dažādām minerālvielām un vitamīniem, šķiedrvielām, un citām bioloģiski aktīvām vielām. Funkcionālo pārtiku var iegūt arī pievienojot pārtikai probiotikas jeb labās baktērijas, kā arī prebiotikas - baktēriju “ēdienu”.

Funkcionālie produkti.

Ir daudz produktu, kuri ir jau dabiski funkcionālie produkti:

  • Ogas un augļi - kivi, bumbieri, aprikozes, āboli, mellenes, kazenes,

  • Dārzeņi - brokoļi, puķukāposti, kale, spināti, cukini,

  • Rieksti - mandeles, Indijas rieksti, pistācijas, makadāmijas rieksti, Brazīlijas rieksti,

  • Sēklas - čia, linsēklas, kaņepju, ķirbju,

  • Pākšaugi - pupiņas, turku zirņi, lēcas

  • Pilngraudu produkti - auzas, grūbas, griķi, brūnie rīsi,kuskus,

  • Jūras veltes - lasis, sardīnes, anšovi, makrele,menca

  • Garšaugi - kurkuma, kanēlis, ingvers, pipari

  • Dzērieni- kafija, zaļā tēja, melnā tēja

Produkti, kuriem ir pievienotas dažādas funkcionālās īpašības:

  •  Dažādas ar uzturvielām bagātinātas sulas

  • Bagātināti piena produkti, piemēram, piens un jogurts,

  • Bagātinātas piena alternatīvas jeb augu dzērieni - rmandeļu, rīsu, kokosriekstu un Indijas riekstu piens,

  • Bagātināti graudaugi - maize, pasta, graudaugu pārslas,

  • Fermentēti produkti - tempe, kombuča, kimči, kefīrs, skābēti kāposti,

  • U.c. piemēri

Tāpat tiek gatavoti produkti bez kādām uzturvielām, piemēram, bezlaktozes un bezglutēna produkti. Produktus parasti bagātina ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, samazina holesterīna daudzumu, pievieno šķiedrvielas, probiotikas, prebiotikas, antioksidantus, fitoķimikālijas un garšaugus.

uztura specialists mandeles.jpg

Ko dara funkcionālais produkts?

Galvenais mērķis ir uzlabot veselību un uztura sabalansēšana. Funkcionālie produkti palīdz uzņemt sabalansētu, pārdomātu un veselīgu uzturu, kā arī palīdz izvairīties no tā, ka kāda uzturviela vai uzturvielu grupa tiek uzņemta pārāk lielā daudzumā (tauki, sāls, cukurs u.c.). 

Produkti var palīdzēt novērst dažādu uzturvielu deficītu (piemēram, dzelzs, jods, B12 vitamīns un citi), palīdzēt dažādu slimību profilaksē (Omega-3 taukskābes, šķiedrvielas), kā arī palīdz augšanas un attīstības procesos (folskābe, dažādi citi vitamīni utt.).

Kur veikalu plauktā atrast funkcionālo produktu?

  • Zivis - sardīnes un lasis. Šajās zivīs ir augstāks omega-3 taukskābju līmenis. Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas sirds un asinsvadu veselībai, kā arī smadzeņu veselībai. Zivis ieteicams ēst vismaz 3x nedēļā, lai iegūtu vēlamo taukskābju daudzumu. 

  • Rieksti. Vērtīga un garšīga uzkoda, kura veicina sāta sajūtu. Rieksti satur magniju, kurš piedalās dažādos organismā notiekošajos procesos. Izvēlies Indijas riekstus un mandeles!

  • Mieži. Lai gan vienmēr vairāk tiek runāts par auzām, būtu vērtīgi atcerēties arī par miežiem! Sastāvā ir šķiedrvielas, kuras nereti ikdienā tiek uzņemtas par maz. Šķiedrvielas piedalās holesterola līmeņa un cukura līmeņa regulācijā. 

  • Pupiņas - tāpat kā miežos, ir šķiedrvielas, sastāvā ir arī proteīns, kālijs un folāti. Ja uzturā lieto kosnervētas pupiņas, neaizmirsti tās pirms lietošanas izskalot. 

  • Dažādas ogas - vērtīgas un garšīgas! Tās nesatur daudz kaloriju un ir bagātas ar dažādiem vitamīniem, antioksidantiem un minerālvielām. Vasarā, protams, izvēlies svaigas ogas, taču ziemas sezonā arī saldētās ir labs variants!

uztura specialists brokolis.jpg