15 Jaunā gada apņemšanās, kuras īstenot savas veselības labā

Jauns gads nereti ir jauns sākums daudziem. Dažiem tas nozīmē plānot mērķus, kā, piemēram, samazināt svaru, sekot veselīgai diētai vai uzsākt fiziskās aktivitātes.  Bieži vien šīs apņemšanās beidzas nedēļas laikā, jo ir grūti pieturēties pie plāna. Un tad atkal jauns gads - jaunas apņemšanās!

Lai lauztu šo apburto loku šeit ir 15 apņemšanās, kuras ne tikai uzlabos Tavu veselību, bet kurām ir vienkārši sekot savā ikdienā!

1.Ēd vairāk neapstrādātus produktus!

Lai uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, iekļauj savā uzturā vairāk neapstrādātu produktu, piemēram, dārzeņus, augļus, riekstus, sēklas, pilngraudus un citus - tie satur daudz uzturvielu! Dietā, kas ir balstīta uz produktiem, kuri ir mazāk pārstrādāti samazina sirds slimību risku, palīdz saglabāt normālu svaru, normalizē cukura līmeni asinīs, kā arī samazina cukura diabēta risku. 

Ja ikdienā lieto maz dārzeņu un augļu, tad uzsākt šo ir salīdzinoši vienkārši - sāc ar savu iecienītāko augli/dārzeni dienā!

2. Sēdi mazāk, kusties vairāk!

Ja Tev ir sēdošs darbs, tad ir ļoti vienkārši būt neaktīvam - diemžēl, cilvēki sēž daudz vairāk nekā vajadzētu. Ilglaicīgai sēdēšanai ir nelabvēlīga ietekme uz veselību. Kā to labot un izmainīt?  Paņem 15 minūšu pārtraukumu un izej pastaigā! Vai arī katru stundu vismaz vienreiz piecelies un 5 minūtes pastaigā.

3.Vairāk kvalitatīva miega!

Miegs ir īpaši svarīgs un nepieciešams labai veselībai, savukārt, miega trūkums izraisa nopietnas sekas - tas var būt kā viens no riska faktoriem palielinātam svaram, sirds slimībām un depresijai. Ir ļoti daudz iemeslu, kāpēc cilvēki guļ nepietiekami ilgi, tāpēc ir svarīgi fokusēties uz savu grafiku un plānot savu dienu! Gribi kļūt produktīvāks, uzlabot darba kvalitāti un kvantitāti - uzlabo savu miegu! 

Samazini laiku, kuru pavadi pie datora, telefona vai televizora, iekārto savu guļamistabu, samazini kofeīna daudzumu pirms miega - šie ir tikai daži ieteikumi, lai uzlabotu sava miega higiēnu.

Izvēlies apņemties to, kam vari sekot ilgtermiņā - vairāk kustēties, ēst veselīgāk un pievērsties labākam miegam!
miegs uztura specialists-min.jpg

4.Atrodi fizisko aktivitāti, kura Tev patīk!

Katru gadu cilvēki iztērē ļoti daudz naudas par dažādiem sporta zāļu abonementiem un online fitnesa programmām, cerībā, ka tās atrisinās liekā svara un citas problēmas. Lai gan sākotnējais entuziasms ir spēcīgs, daudzi par savu abonementu aizmirst jau pirmajā nedēļā. 

Lai šī apņemšanās strādātu, izvēlies aktiviāti, kura Tev tiešām patīk, un kurai Tu vari atrast laiku savā ikdienas grafikā! Piemēram, tā var būt pusstundas pastaiga mājās no darba, lēns skrējiens, veloizbrauciens, vai pelde baseinā, kurš atrodas pa ceļam no darba uz mājām. 

Tad izplāno dienas, kurās varēsi nodarboties ar šo aktivitāti. Plānojot reālus mērķus tas palielina iespēju, ka spēsi pielāgoties jaunajai rutīnai, un, jo īpaši tad, ja esi tikko sācis pievērsties fiziskajām aktivitātēm.

5.Vairāk laika sev un rūpēm par sevi.

Rūpēties par sevi nav egoistiski - tas ir nepieciešams labsajūtai un veselībai, it īpaši tiem, kuri strādā tādās jomās, kurās ir nepieciešams rūpēties par citiem (veselības aprūpe u.c.). Cilvēkiem, kuriem ir ļoti aizņemts grafiks, “laiks sev” ir jāpieplāno (tieši tāpat kā biznesa tikšanās, sapulces utt.). 

“Laiks sev” var būt grāmatas lasīšana kādā kafejnīcā, vanna vienreiz nedēļā, jogas nodarbības, gardas maltītes pagatavošana, pastaiga mežā, papildus stunda miegam.

6.Gatavo maltītes mājās

Cilvēkiem, kuri savas maltītes gatavo mājās, ir labāka veselība, labāka uztura kvalitāte un mazāks ķermeņa tauku procents nekā tiem, kuri maltītes ietur ārpus mājas.

Šādi arī būs daudz vieglāk pieturēties pie saviem uztura mērķiem - samazināt svaru, palielināt svaru, vai arī vienkārši ēst pārdomātāk un sabalansētāk.

Neaizmirsti reizēm pabūt ar sevi - palutini sevi ar kādu gardu maltīti, izej pastaigā, esi fizksi aktīvs!
podvinska uztura specialists ediens-min.jpg

7. Vairāk laika dabā!

Pavadot laiku dabā Tu vari uzlabot savu veselību, uzlabot garastāvokli, kā arī samazināt asinsspiedienu! 

Vairāk būt ārpus telpām - pavisam vienkārša apņemšanās, kuru var izpildīt cilvēki jebkurā vecumā!  Sāc ar pastaigu pusdienu pārtraukumā vai garākiem pārgājieniem nedēļas nogalēs!

8.Mazāk laika pie ekrāniem.

Mēs izmantojam ekrānus gan darbam, gan izklaidei. Pavadot pārāk daudz laika pie elektroniskām ierīcēm, tās kļūst par vienu no riska faktoriem depresijai, trauksmei un vientulībai. Uzlabo savu garastāvokli un produktivitāti pavadot mazāk laika pie ekrāniem - vairāk laika dabā!

9.Mazāk pārstrādātu produktu.

Savā uzturā ikdienā iekļaujam ļoti dažādus produktus, un katram produktam ir attiecīgā vieta un daudzums mūsu ikdienā. Pieturies pie pēc iespējas dabiskākiem un īstiem produktiem! Protams, arī čipsus un saldētas maltītes var ēst. Viena čipsu paka Tev neko nenodarīs, taču regulāra čipsu ēšana gan! Viss ir par vietu, laiku un mērenību!

Esi vairāk dabā un mazāk pie dažādām elektroniskām ierīcēm!

10.Esi vairāk tagadnē!

Mēs ļoti bieži uztraucamies par lietām, kuras ir bijušas, kuras ir notikušas pagātnē, un kuras nevaram ietekmēt. Tieši tāpat ir ar nākotni. Kā būtu, ja mēs vairāk būtu tagadnē, šodienā, šajā brīdī? Vairāk apzinoties konkrēto brīdi samazinās dažādas negatīvās domas, kā arī uzlabojas psihiskā veselība.

11.Paņem atvaļinājumu!

Atvaļinājums, arī tad, ja tas ir īss, samazina stresa līmeni un uzlabo vispārējo veselības stāvokli. Izplāno atvaļinājumu kopā ar saviem ģimenes locekļiem vai draugiem. Vienalga, vai tas ir kāds garāks ceļojums vai vēlies izbaudīt laiku mājās, pavadīt laiku bez darbiem un steigas būs vērtīgi!

podvinska uztura specialists skriesana-min.jpg

12. Atrodi jaunu hobiju!

Varbūt Tev ir kāds hobijs, par kura esamību Tu esi piemirsis? Varbūt ir kas tāds, ko Tu visu laiku esi vēlējies darīt? Vai ir kāds iemesls, kāpēc to nesākt šodien? Pētījumi rāda, ka hobiji uzlabo mūsu dzīves kvalitāti! Katram cilvēkam ir vajadzīga kāda aizraušanās, vienalga, vai tas ir kāds sporta veids, mūzikas instruments vai kāda cita aktivitāte.

13. Runā un domā par sevi labu!

Jā tieši tik vienkārši! Atrodi sevī labās īpašības, stiprās puses un tās attīsti! Tu visu vari un visu spēj, ja vien tici un dari!

14.Apmeklē savu ģimenes ārstu.

Šajā gadā uzliec fokusu uz savu veselību - tas nozīmē arī to, ka vismaz vienreiz gadā dodies pie sava ģimenes ārsta un veic visus nepieciešamos izmeklējumus. Piemēram, reizi gadā nodod asinsanalīzes - tādā veidā jau laikus vari noteikt, vai pastāv kādas veselības problēmas risks (veicamo analīžu minimumu sarakstu un to, kāpēc tās būtu nepieciešams nodot, sarakstīšu kādā no nākamajiem blogiem).

15.Izvēlies uztura stratēģiju, pie kuras vari pieturēties ilgtermiņā!

Ja Tev ir kāds konkrēts uztura mērķis, domā par to, kā šim mērķim tuvoties ilgtermiņā. Protams, sasniegt rezultātu var ļoti ātri un vienkārši (piemēram, vēloties samazināt svaru), taču jautājums vienmēr būs - vai šis rezultāts būs noturīgs ilgtermiņā? Vai pie izvēlētās uztura stratēģijas varēsi pieturēties ilgāku laiku, un vai tā nebūs īstermiņa aizraušanās. 

Tavai izvēlētajai uztura stratēģijai būtu jābūt arī tādai, kurai Tu vari sekot līdzi jebkuros apstākļos - arī ceļojumos, brīvdienās, pasākumos un citur. Stratēģijai būtu jāatbilst Tavam dzīvesveidam!

Lai piepildītiem mērķiem un sasniegtām virsotnēm bagāts Jaunais gads! :)