Sieviešu atlētu triāde

Sports un uzturs iet roku rokā, tas nu ir skaidrs. Taču reizēm gadās tā, ka sports iet pāri uzturam, jeb ir problēmas ar adekvāta un pietiekoša uztura uzņemšanu ikdienā, jeb tiek patērēts vairāk, nekā tiek uzņemts un ir nepieciešams.

Šodien vēlos pastāstīt par svarīgu un nozīmīgu tēmu - sieviešu-atlētu triādi jeb citā vārdā saucot - relatīvais enerģijas deficīts sportā. Lai gan šoreiz vēlos vairāk koncentrēties tieši uz sievietēm, arī vīriešu - atlētu vidū var tikt novērots enerģijas deficīts. 

Disciplīna ne tikai sportā, bet arī ēšanā.

Ir skaidrs, ka sports prasa savu - ir jābūt disciplīnai ne tikai izpildot treniņu plānu, bet arī jādisciplinē sevi attiecībā uz ēšanu un ēšanas paradumiem, miega un atpūtas režīmu, kā arī citiem faktoriem, kuri ietekmē to, cik veiksmīgi un labi sportists var performēt. Ir gadījumi,kad pēdējās divas lietas tiek aizmirstas, un, attiecīgi rodas problēmas. Sieviešu -atlētu triāde ir stāvoklis, kurš nereti tiek novērots sportiski aktīvu sieviešu vidū.

Sieviešu atlētu triāde.

Triādē ietilpst nepietiekama enerģijas uzņemšana, menstruālā disfunkcija un zema kaulu mineralizācijas pakāpe. Šis stāvoklis tiek definēts kā metabolā trauma, un tas var attīstīties jebkurai sievietei, jebkurā vecumā, ar jebkādu fizisko sagatavotību (gan profesionāļu, gan amatieru vidū). Kā pamats sieviešu atlētu triādei ir disbalanss starp uzņemto un patērēto enerģiju. Triādei ir gan īstermiņa, gan ilgtermiņa ietekme uz sievietes veselību un labsajūtu. 

Triādē ietilpst 3 punkti - zema enerģijas uzņemšana, menstruāla disfunkcija un zems kaulu minerālais blīvums.
uztura specialists reds 3-min.jpg

Kāpēc attīstās sieviešu - atlētu triāde?

Reizēm tiek konstatēti 2 vai viens no triādes punktiem, no to var nosaukt par pirms-triādes stāvokli. Protams, samazinot nepieciešamās enerģijas daudzumu, tiek ietekmēti ne tikai šie faktori, bet arī imunitāte, proteīna sintēze organismā, kardiovaskulārā veselība u.c.Jāatceras, ka enerģija ir nepieciešama ne tikai fiziskajām aktivitātēm, bet arī visiem pārējiem procesiem, kuri notiek organismā (piemēram, elpošana, asinsrite, gremošana utt.). Zems enerģijas daudzums reizēm ir novērojams tāpēc, ka tiek ierobežota enerģijas uzņemšana (piemēram dažādas diētas, kas īpaši novērojamas estētiskajos sporta veidos, kā, piemēram, mākslas vingrošana u.c.), vai arī tiek patērēts vairāk,un ne vienmēr tas notiek apzināti un tiek pamanīts, jo īpaši tas novērojams augsta līmeņa sportistiem, kuri ļoti strauji var nonākt šādā stāvoklī.

Samazinot nepieciešamās enerģijas daudzumu, tiek ietekmēts ne tikai sportista sniegums, bet arī imunitāte, proteīna sintēze organismā, kardiovaskulārā veselība u.c.

Lai gan triāde biežāk novērojama profesionāļu vidū, tā var ietekmēt arī amatieres. Jebkura sieviete, kura nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm (ar trenera palīdzību vai bez) var sastapties ar riska iespējamību. Lielākais risks iespējams sportistēm, kuras nodarbojas ar sporta veidiem, kur ir svarīga liesa masa, un izturības sportistes. Samazināts svars un lielāka beztauku  masa ļoti bieži ir kā priekšrocība vairākos sporta veidos - izturības, estētiskajos (mākslas vingrošana, daiļslidošana, dejošana), atšķirībā, no, piemēram, cīņas sporta veidiem, kur masa ir nepeiciešama. Vienā un otrā gadījumā uzsvars ir tieši uz ķermeņa beztauku masu.

Relatīvā enerģijas deficīta sportā ietekme uz organismu.

RED sportā ietekmē ikvienu organisma sistēmu - sākot no kuņģa zarnu trakta līdz pat imunoloģiskajām hematoloģiskajām un citām sistēmām. Taču, ja skatāmies, kā RED un sieviešu atlētu triāde var ietekmēt veselību negatīvo aspektu ir ļoti daudz - sportistiem samazinās izturība, palielinās traumu risks, treniņi kļūst neefektīvi un nekvalitatīvi, tāpat samazinās koncentrēšanās un koordinācijas spējas, var būt uzbudināmība un pat depresija, kā arī samazinās glikogēna rezerves, un arī muskuļu spēks.

uztura specialists reds2-min.jpg

Kā noteikt, ka enerģija tiek uzņemta pārāk maz?

 Viens no veidiem ir aprēķināt ķermeņa masas indeksu (protams, šeit sportistiem būtu jābūt uzmanīgiem, jo, piemēram, bodybuilderiem ĶMI nevar rēķināt jo rezultāts nebūs pareizs lielās muskuļu masas dēļ). Problēmas sākas tad, ja ķermeņa masas indekss ir zemāks kā 17.5, vai arī svars ir zemāks nekā 85% pieaugušo. Ja šīs pazīmes netiek novērotas, tad vēl viens veids, kā šo pārbaudīt, ir sarēķinot: no uzņemtās enerģijas  atņem enerģijas patēriņu un sadala ar beztauku masu. Ja iegūtais skaitlis ir mazāk kā 30 kcal uz 1kg beztauku masu, tad kcal daudzums ir pārāk mazs, un tas jau var ietekmēt triādes attīstību. Optimālais enerģijas daudzums dienā ir 45kcal uz kilogramu beztauku masas.Iemesli, kāpēc enerģija tiek uzņemta par maz, var būt dažādi - ilgi un gari treniņi, uzturproduktu ierobežošana, diētas, sporta veida specifika un citi.

Optimālais enerģijas daudzums dienā ir 45 kcal uz kilogramu beztauku masas.

Menstruālā disfunkcija.

Ja organismā regulāri ir negatīvs enerģijas balanss, tiek supresēta reproduktīvā fizioloģija, lai saglabātu vairāk enerģijas citām vitālām funkcijām. Menstruālie traucējumi var būt pirmais signāls, kurš liecina par to, ka ir problēmas ar pietiekamu enerģijas uzņemšanu. Visnopietnākais simptoms ir amenoreja jeb mēnešreižu neesamība vismaz 3 mēnešus. Lai normāls cikls atgrieztos, vidēji paiet aptuveni gads.

Zems kaulu blīvums.

Ir vairākas definīcjas, pēc kurām tiek noteikts, ka kaulu blīvums ir samazināts (piemēram, mugurkaula lūzumi, 2 vai vairāki lūzumi līdz 10 gadu vecumam, 3 vai vairāk lielo kaulu lūzumi sākot no 19 gadu vecuma). Tāpat arī tiek mērīts kaulu blīvums rentgenoloģiski.

Noteikti būtu nepieciešams veikt skrīningu (jautājumi par ciklu utt. + fiziskie parametri + asins analīzes u.c.) un jau laikus novērtēt iespējamos riskus, bet bieži vien tie tiek pamanīti tikai brīdī, kad jau parādās kādas grūtības - nogurums, pasliktinās performance, biežas traumas, akūtas saslimšanas utt. Lai samazinātu SAT risku, ir svarīgi laikus atpazīt iespējamos riskus.

uztura specialists reds 1-min.jpg

Ārstēšana.

SAT ir iespējams ārstēt un uzlabot sievietes vispārējo veselības stāvokli. Primāri noteikti būtu jāsakārto uzturs, jāpārskata treniņu grafiks, ja nepieciešams, jāiesaista arī psihoterapeits (nereti ir iespējami arī kādi ēšanas traucējumi), retos gadījumos tiek pielietota arī farmakoloģija jeb medikamenti.

Riska kategorijas.

Sportisti, kuriem ir augsts risks:

  • Ja anamnēzē ir anorexia nervosa un citi ēšanas traucējumi, kā arī, ja tiek jau piekoptas dažādas striktas diētas, tiek samazināts svars, kas, attiecīgi ietekmē visu organismu kopumā. Šeit gan gribētu piebilst, ka ne tikai sievietes slimo ar anoreksiju - arī vīriešiem var būt šī slimība.

  • Ja jau ir redzamas izmaiņas elektrokardiogrammā, piemēram, ja ir bradikardija. Protams, ir sportisti, kuriem miera pulss ir zem normas viņu trenētības dēļ, tāpēc šo faktoru noteikti būtu jāizvērtē speciālistam. 

  • Ja ir izteiktas rakstura izmaiņas - depresija, nomāktība, nogurums, zudis dzīvesprieks un citi. 

  • Risinājumi augsta riska sportistiem  - noteikti būtu jāapsver doma par ārstēšanos, kā arī jāpārdomā treniņu un sacensību grafiks. Iespējams, ka uz laiku jāatceļ gan treniņi, gan sacensības.

Vidējs risks:

  • Ilgstošs, kritiski zems tauku procents (tauku procentu var noteikt mērot tauku krokas ar kaliperu, veicot bioimpedances mērījumu, ar DEXA izmeklējumu).

  • Ja ir bijis svara zudums mēneša laikā ir 5-10%

  • Īpaši jauniešiem - ja atbilstošajam vecuma posmam ir palēnināta augšana un attīstība.

  • Ja ilgstoši tiek uzņemts pārāk mazs kaloriju daudzums, ir ēšanas traucējumi.

  • Izmaiņas menstruālajā ciklā, nav mēnešreižu līdz 15 gadu vecumam.

  • Izmainīts kaulu mineralizācijas blīvums.

  • Psiholoģiska rakstura izmaiņas.

  • Sportisti, kuriem ir vidējs risks var piedalīties treniņos un sacensībās, taču stingrā medicīniskā kontrolē, kā arī, nepieciešamības gadījumā ievērojot ārstēšanās plānu.

Zems risks:

  • Atbilstošs fiziskais stāvoklis bez dažādām ekstrēmām diētām un uztura izmaiņām,

  • Veselīga un sabalansēta uztura paradumi - tiek uzņemtas visas nepieciešamās makro un mikro uzturvielas

  • Normāla endokrīnās sistēmas darbība

  • Atbilstošs kaulu minerālu blīvums; muskuloskeletālā sistēma bez izmaiņām.

  • Atļauts trenēties un piedalīties sacensībās

Protams, ja sportists atrodas zema riska zonā, noteikti tāpat būtu jāpievērš uzmanība uzņemtajam enerģijas daudzumam, lai nenonāktu augsta vai vidēja riska zonā. Tāpēc, ja, sporto - domā arī par savu uzturu un tā kvalitāti!