Kā palielināt svaru? Praktiski padomi.

Kāpēc palielināt svaru?

Lai gan pārsvarā pieredzēts, ka cilvēki vēlas atbrīvoties no kādiem kilogramiem, ir arī otra puse, kura vēlas svaru palielināt jeb uzņemt masu. Kad man jautā, ko darīt, vienmēr atbildu, ka man ir jāredz visa bilde kopumā. Piemēram, dzirdēju pieņēmumu, ka, ja vecmāmiņa saka, ka esi notievējis, Tu droši vari nomest vēl divus kilogramus.
Jokus pie malas, jo arī manā klientu lokā ir cilvēki, kuriem šis ir nopietns uzdevums. Ne tikai palielināts, bet arī samazināts svars var radīt nopietnas veselības problēmas.
Samazināts svars tiek uzskatīts tādā gadījumā, ja ķermeņa masas indekss ir zem 18.5. Protams, šis rādītājs nebūtu vienīgais, kurš būtu jāņem vērā izvērtējot ķermeņa kompozīciju. Ideālā variantā to būtu noskaidrot veicot ķermeņa kompozīcijas izmeklējumu jeb bioimpedances mērījumu. Mūsdienās šāda veida svari jau ir pieejami daudzās klīnikās.

3 palielinat svaru uztura specialiste kristine.jpg

Ja esi satraucies par sevi vai kādu sev tuvu cilvēku, un viņa svaru, būtiski saprast, ka reizēm cilvēki ir dabiski tievi un nav pamata satraukumam - ja cilvēks ir tievs un vesels, kā arī netiek novērotas veselības problēmas. Daudz nosaka arī ģenētika.

Taču, ja svars tiek zaudēts strauji, tad ir pamats satraukumam,un lai noskaidrotu galveno iemeslu, būtu ieteicams apmeklēt ārstu.

Samazināta svara iemesli.

  • Dažādas ar uzturu saistītas problēmas,

  • Gremošanas sistēmas slimības,

  • Problēmas vairogdziedzera funkcijās,

  • Vēzis,

  • Dažādas infekciozas slimības,

  • Stress,

  • un citi.

Ja ir noskaidrojies, ka samazinātam svaram nav nopietns iemesls, tad tālāk jau var ievērot dažus pamatprincipus, kuri palīdzēs uzņemt masu. Protams, varētu sākt ēst visu pēc kārtas, un regulārs treknu pārtikas produktu patēriņš dotu kilogramu pieaugumu, bet tas noteikti nedotu ieguvumu veselībai, tāpēc ir jāievēro pamatlietas veselīga svara uzņemšanai!

1 palielinat svaru uztura specialiste kristine.jpg

Kaloriju daudzuma palielināšana.

Lai palielinātu svaru, ir jāpalielina uzņemto kaloriju daudzums. Tās varētu būt aptuveni 300 kalorijas dienā. Lai uzzinātu, cik daudz Tev ir nepieciešams, vari izmantot dažādus kaloriju kalkulatorus, kuri ir atrodami internetā. Neaizmirsti, ka kalkulators var norādīt tikai aptuveno nepieciešamo kaloriju daudzumu, jo nepieciešamība pēc noteikta daudzuma var atšķirties katram indivīdam.
Protams, kaloriju skaitīšana var būt apnicīga un garlaicīga, taču sākotnēji tas var palīdzēt un dot pozitīvu rezultātu.

Lai palielinātu svaru, ir jāpalielina uzņemto kaloriju daudzums. Tās varētu būt aptuveni 300 kalorijas dienā.
 

Seko līdzi uzņemtajam proteīna daudzumam un kusties.

Mūsu muskuļi ir veidoti no proteīniem, un svara palielināšanā svarīgi ir tas, ka uzņemtais svars ir muskuļu masa, nevis tauku masa! Protams, nevar cerēt, ka sēžot dīvānā un ēdot pārtiku ar paaugstinātu proteīna daudzumu uzaugs muskuļu masa. Šeit ir svarīgi atcerēties, ka uzturs un fiziskās aktivitātes iet roku rokā, tāpēc, lai veidotos muskuļi, tie ir jākustina, t.i. - jāsporto. Ja vien svara samazinājums nav kritiski zems, pareizs uzturs un aktivitātes noteikti dos rezultātus. Atrodi sev piemērotāko treneri, kurš izstrādās treniņu programmu tieši Tev - treniņu programmā noteikti būtu jābūt iekļautiem gan spēka treniņiem, gan arī kādam kardiotreniņam.

2 palielinat svaru uztura specialists.jpg

Izvēlies sabalansētu un regulāru uzturu!

Nedrīkstam aizmirst arī par pārējām uzturvielām, kuras ir tik pat nozīmīgas un svarīgas kā proteīni. Kā arī regulāras ēdienreizes ir pamats svara palielināšanai.
Uzņem ogļhidrātus pietiekošā daudzumā, tāpat arī taukus, kā arī ievēro regulāras ēdienreizes - vismaz 3 pamatmaltītes dienā (brokastis, pusdienas, vakariņas), kā arī dažādas uzkodas maltīšu starplaikos. Badošanās ir aizliegta!
Savā uzturā noteikti iekļauj dažādus riekstus, augļus, piena produktus, graudaugus, gaļu, zivis! Ja esi nolēmis atteikties no kādas uzturproduktu grupas, noteikti to aizvieto ar kādu citu, vienlīdz vērtīgu produktu grupu.

Svara palielināšanā ir būtiski uzņemt visas nepieciešamās makro un mikrouzturvielas!