7 uztura ieteikumi sirds veselībai

Pieauguša cilvēka sirds pukst aptuveni 100 000 reizes dienā.
Tava sirds ir Tavas dūres lielumā.
Prieks samazina sirds slimību risku.
Sirds sāk pukstēt 4 nedēļu vecumā.
Zilajam valim ir vieslielākā sirds, aptuveni 680 kg.
Katru minūti sirds pumpē aptuveni 5.6 litrus asiņu.
Sirdij ir sava autonomā elektrostacija, tieši tāpēc sirds pukst arī tad, kad tā ir ārpus ķermeņa.
Sievietes sirds pukst vidēji par 8 reizēm ātrāk, nekā vīrieša sirds.
Sirds veselību būtiski ietekmē fiziskās aktivitātes, miegs, stresa menedžments un UZTURS!

1. Uzturā jālieto daudz un dažādu dārzeņu un augļu. Šo likumu ievērot ir pavisam vienkārši, ja dienas laikā cenšamies apēst varavīksni! Jo vairāk dažādu krāsu, jo labāk! Vērtīgās vielas un vitamīni, kas ir atrodami augļos un dārzeņos samazina sirds slimību risku. Iesaka apēst vismaz 450g augļu / dārzeņu dienā.

2.Samazini treknas gaļas un gaļas pārstrādes produktu patēriņu savā uzturā! Pārtika, kuras sastāvā ir daudz piesātināto tauku var palielināt sirds slimību risku. Ja uzturā ir pārāk daudz piesātināto tauku, tas var veicināt aptaukošanos, un aptaukošanās tikai paaugstina slimību risku.

MĪLI SAVU SIRDI!
1 podvinska uztura specialists sirds-min.jpg

3.Lieto zivis uzturā - īpaši treknās, jo tajās ir atrodama Omega-3 taukskābe, kurām ir labvēlīga ietekme attiecībā uz sirds veselību. Tām piemīt spēja regulēt triglicerīdu līmeni asinīs, samazina aterosklerozes risku, uzlabo sirdsdarbību.

4. Samazini dažādu konditorejas izstrādājumu daudzumu uzturā, jo tajos bieži vien ir hidrogenētās augu eļļas (transtaukskābes), kuras izgulsnējas asinsvados. Transtaukskābes atrodas arī dažādos citos produktos - margarīnos, gaļas pārstrādes produktos, kūkās, cepumos, konfektēs. Protams, ja svētkos apēdīsi kādu kūciņu, nekas slikts nenotiks, taču tam nevajadzētu kļūt par ikdienas ieradumu!

5. Ierobežo sāls daudzumu uzturā! Ieteicamais daudzums ir 5-6 g dienā, taču, ja ir konstatēts paaugstināts asinsspiediens un/vai palielināts holesterīna līmenis, sāls daudzumu būtu jāsamazina līdz 1.5 g dienā. Lai uzņemtu sāli, to nav obligāti acīmredzami jāber uz ēdiena - sāls atrodams dažādos produktos, arī dārzeņos, tāpēc īsti nav nepieciešams ēdienam pievienot sāli. Ja tomēr esi liels sāls mīļotājs, pamēģini sāli aizstāt ar dažādām garšvielām un garšaugiem.

Uzmani savu svaru, jo liekais svars un aptaukošanās palielina sirds slimību risku!
2 podvinska uztura specialists sirds-min.jpg

6. Uzmani savu svaru, jo liekais svars un aptaukošanās palielina sirds slimību risku! Nosaki savu ķermeņa masas indeksu, pievērs uzmanību savam vidukļa apkārtmēram!
Atceries par kaloriju balansu, kas nozīmē, ka patērē tik, cik esi uzņēmis un otrādi. Ēd sabalansēti, savā uzturā iekļaujot visas uzturvielu grupas, koncentrējoties uz dārzeņiem, kā arī ievēro regulāras maltītes, izvēlies vietējos produktus, lasi produktu etiķetes!

7. Un neaizmirsti par fiziskajām aktivitātēm! Katrs solis un katra kustība ir ceļš uz veselāku sirdi - uz veselāku tevi!