Uztura bagātinātāji izturības sportā

Jau Senajā Grieķijā un Senajā Romā atlēti pievērsa lielu uzmanību tam, kā uzlabot savu fizisko sagatavotību, palielināt sportisko potenciālu un sniegumu. Līdzīgi kā mūsdienās, tolaik pastāvēja dažādi uzskati un domas par uzturu un sportisti centās pievērst uzmanību tam, kāda ir ikdienā lietotā pārtika, no kā tā sastāv un kā tā ir pagatavota. Protams, UB (uztura bagātinātāji) tajos laikos nebija.
Mūsdienās ir daudz vienkāršāk - ir iespējams lietot dažādus UB, kuri var palīdzēt gadījumos, kad ir liela slodze, nepilnvērtīgs uzturs u.c.
Pats svarīgākais - primāri uzņemt sabalansētu uzturu, taču, ja nav iespējams uzņemt nepieciešamās uzturvielas, UB var būt risinājums.

Lai arī kāds uztura bagātinātājs tiktu izvēlēts, sākotnēji būtu nepieciešams izvērtēt tā nepieciešamību. Rūpīgi izvērtē savu diētu, ikdienas uzturu. Ja iespējams, noteikti vajadzētu nodot asins analīzes, tādā veidā pārbaudot kāda vitamīna deficītu u.c.
Svarīgi atcerēties, ka UB neaizstāj sabalansētu un veselīgu uzturu!

Lai arī kāds uztura bagātinātājs tiktu izvēlēts, sākotnēji būtu nepieciešams izvērtēt tā nepieciešamību.

Dzelzs

Dzelzs ir viena no svarīgākajām uzturvielām, un tā ietilpsti hemoglobīna sastāvā (hemoglobīns piedalās skābekļa transportēšanā). Dzelzs līmenim asinīs ir būtiska nozīme, un tā ir pieejama 2 formās - hēma (nāk no dzīvnieku valsts produktiem) un ne-hēma (nāk no augu valsts produktiem) formā. Dzelzs uzsūkšanos ietekmē tās forma - organismā labāk uzsūksies tieši hēma formas dzelzs. Lai veicinātu uzsūkšanos, nepieciešams lietot C vitamīnu saturošus produktus, taču uzsūkšanos pasliktinās kafija un tēja. Nevajadzētu uzņemt dzelzi uzreiz pēc fiziskās aktivitātes, jo dzelzs var uzsūkties sliktāk. Dzelzs līmenim regulāri jāseko līdzi, un jo īpaši sievietēm.

B12 vitamīns

B12 vitamīnam ir ļoti daudz funkciju organismā, viena no tām ir nodrošināt normālu smadzeņu darbību, kā arī nodrošināt eritrocītu veidošanos. B12 vitamīns dabiski ir atrodams tikai dzīvnieku valsts produktos, taču augu valsts produktiem (dažādiem pieniem, graudaugu pārslām utt.) tas var būt pievienots papildus. Visbiežāk kā UB B12 vitamīnu uzņem veģetārieši un vegāni.

1 kristine podvinska uztura specialists uztura bagatinatajiJPG-min.jpg

D vitamīns

D vitamīnam ir liela nozīme kalcija uzsūkšanās procesos,un tas nodrošina veselus un stiprus kaulus. Tāpat tam ir nozīme nervu sistēmas un muskuļu darbībā. Lielākajai daļai D vitamīna līmenis ir zems, tāpēc visbiežāk nepieciešams uzturā lietot uztura bagātinātājus vai medikamentus. D vitamīna deficīts ir nereti novērojams Latvijas iedzīvotāju vidū, un to ir vienkārši pārbaudīt, veicot asinsanalīzes.

Omega-3

Omega-3 taukskābes (neaizvietojamās polinepiestātinātās taukskābes) spēlē svarīgu lomu sportista atjaunošanās procesā, stiprina imunitāti. Zivju eļļā ir atrodamas 2 taukskābes – eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA). Taukskābes var palīdzēt samazināt pēcaktivitāšu muskuļu sāpīgumu, kuru bieži vien izraisa smagi un ilgi treniņi.
Omega - 3 taukskābes samazina kardiovaskulāro slimību risku, uzlabo locītavu veselību, uzlabo smadzeņu darbību un citus procesus organismā.

Kreatīns

Palīdz atbrīvot enerģiju anaerobos apstākļos. Tas ir ļoti populārs sporta veidos, kuros ir daudz sprintu. Sezonas laikā to nebūtu ieteicams uzņemt, jo tam ir tendence aizturēt ūdeni organismā, taču, ja tiek darīts spēka darbs, tas var palīdzēt uzņemt muskuļu masu.
Daudzu sportistu vidū tas tiek uzskatīts kā viens no efektīvākajiem UB, uzlabojot augstas intensitātes darbaspējas, palielinot muskuļu masu un spēku, kā arī uzlabojot kopējo ķermeņa kompozīciju.

2 kristine podvinska uztura specialists uztura bagatinataji-min.jpg

Antioksidanti

Antioksidanti palīdz cīņā pret brīvajiem radikāļiem. Brīdī, kad veicam fizisku aktivitāti, mūsu ķermenim ir stress, un tas tikai palielina brīvo radikāļu produkciju organismā.
Antioksidantiem, piemēram, C un E vitamīniem, ir būtiska loma imūnsistēmas darbības nodrošināšanā. Tos var uzņemt ar dažādiem augļiem un dārzeņiem!

Kofeīns

Ir atrodams ļoti daudzu sportistu uzturā! Daudzi no mums to lieto tieši pirms fiziskajām aktivitātēm. Kofeīna ietekme uz katru var būt atšķirīga, kādam tas palīdz, taču kādi to lieto tikai garšas dēļ.
Treniņa laikā tas dod iespaidu, ka veicamais vingrinājums ir vieglāks, tiek palielināts spēks un izturība, kā arī tiek samazināts pēctreniņa nogurums. Efektu visbiežāk dod kofeīna uzņemšana pirms treniņa vai treniņa laikā. Kofeīnu var atrast tādos produktos kā tēja, kafija, melnā šokolāde.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!