Kā saglabāt optimālu svaru? 5 ieteikumi Tavai ikdienai!

Noteikti būsi lasījis, cik lielu kaitējumu var nodarīt palielināts svars - tas ir paaugstināts risks daudzām saslimšanām, kā, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām (paaugstinātam asinsspiedienam, aterosklerozei, infarktam u.c.), cukura diabētam, aknu slimībām, osteoartrītam un daudzām citām. Tāpat ir ar samazinātu/nepietiekamu svaru.
Taču ko darīt, lai nenonāktu ne vienā, ne otrā pusē, un kā sevi regulāri kontrolēt?
Lasi 5 ieteikumus!

Palielināts svars - tas ir paaugstināts risks daudzām saslimšanām, kā, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām (paaugstinātam asinsspiedienam, aterosklerozei, infarktam u.c.), cukura diabētam, aknu slimībām, osteoartrītam

1. Enerģijas balanss

Mūsdienās kontrolēt enerģijas balansu ir salīdzinoši vienkārši - ir pieejami dažādi gadžeti un aplikācijas, kuras palīdz izmērīt un aprēķināt uzņemto kcal daudzumu un patērēto kcal daudzumu. Protams, skaitļi var būt aptuveni, taču tas ir veids, kādā vari sekot sev līdzi un kontrolēt savu uzturu,aktivitātes.
Lai sekotu līdzi uzņemtajām kcal, vari izmantot tādas mobilās aplikācijas kā MyFitnessPal, FatSecret, Lifesum. Vari izmēģināt vairākas un lietot to, kura Tev šķiet ērtākā lietošanā. Man personīgi patīk, un arī darbā ar klientiem izmantoju MyFitnessPal.
Lai sekotu līdzi fiziskajām aktivitātēm, arī ir iespējams sekot līdzi, cik daudz un ko esi izdarījis. Vari sākt ar soļu skaitīšanu. Tāpat ir dažādas aplikācijas, kuras mēra arī noieto kilometrāžu utt. (es kādreiz izmantoju Endomondo). Vēl labāk, ja Tev ir iespēja iegādāties kādu no viedajiem pulksteņiem vai arī citiem gadžetiem, un izmantot pulsa jostiņu - tā vēl precīzāk varēsi nomērīt nodedzinātās kalorijas. Es šobrīd izmantoju Garmin.

2. Izvairies no ekstrēmām uztura un fizisko aktivitāšu pārmaiņām

Straujas izmaiņas jebkurā gadījumā ir stress organismam un tās nav nepieciešamas, ja vien neesi liels eksperimentētājs. Lai saglabātu normālu svaru, nevajadzētu pievērsties dažādām radikālām diētām - pēkšņi izslēgt visus ogļhidrātus vai arī pāriet uz diētu, kuras sastāvā pamatā ir tauki. Protams, vienam vai otram cilvēkam šīs un citas diētas strādā lieliski, taču savs organisms ir jāpārkārto pakāpeniski.
Tāpat arī ar fiziskajām aktivitātēm - nebūtu ieteicams dienas laikā kļūt par maratonistu. Arī slodze ir jākāpina palēnām un gudri.

2 podvinska uztura specialists svars-min.jpg

3. Fiziskās aktivitātes un veselīgs ēdiens arī brīvdienās

Brīvdienas ir lieliskas dienas, lai turpinātu ēst veselīgi, kā arī, lai izkustētos kādās garākās pastaigās un pārgājienos, vai skrējienos. Arī tad, ja dodies paēst ārpus mājas, izvēlies kaut ko tādu, kas būtu bagātīgs ar vērtīgām uzturvielām, kā, piemēram, lai maltītē būtu ogļhidrāti, proteīni un labie tauki, kā arī vitamīni un minerālvielas, kuras ir nepieciešamas Tavam organismam. Izvēlies ēdienu, kurš ir tvaicēts, sautēts, vārīts.

Varbūt ir vērts uzaicināt draugus nevis vakariņās, bet doties garākā pastaigā?

4. Pārtikas produktu etiķešu lasīšana

Ja vēl neesi sācis to darīt, tad iesaku pievērst uzmanību pārtikas produktu etiķešu lasīšanai. Nereti uz pārtikas produktiem norādītais uzturvielu daudzums ir attiecināms uz porciju, nevis gramiem, tāpēc vienmēr rūpīgi pārbaudi, kas un kā ir uzraksīt. Pievērs uzmanību arī sāls, cukura un tauku daudzumam produktā. Vēl apskati, kādas pārtikas piedevas tiek pievienotas produktam - ne visas pārtikas piedevas ir kaitīgas veselībai, taču, ja ieraugi kaut ko tādu, ko nezinātu Tava vecmamma - labāk šo pārtikas produktu liec atpakaļ plauktā!

1 podvinska uztura specialists svars-min.jpg

Arī veselīgie produkti var būt kalorijām bagāti!

Jā, arī šķietami veselīgas uzkodas un dažādi citi produkti var būt piepildīti ar kalorijām. Piemēram, rieksti, dažādi žāvēti augļi, veselīgās augu eļļas satur daudz kaloriju. Atceros, kā universitātes pirmajā kursā bieži ņēmu uz skolu līdzi augļu maizīti un riekstus (protams, tas bija vairāk nekā vajadzētu), kas ir veselīgi, taču arī nevar ēst neierobežotos daudzumos.

Jebkurā gadījumā, lai justos labi un būtu veseli un stipri, ir jāseko sev līdzi ik dienu! :)