Augu valsts uzturs

Reizēm, kad ēdu ārpus mājas vai ciemos un izvēlos gaļu, cilvēki brīnās, ka es ēdu gaļu, jo es taču esmu veģetāriete. :D Nē, neesmu gan, bet lielākā daļa no mana uztura ir augu valsts produkti, un, iespējams, tieši tāpēc šāds iespaids ir radies.
Nav noslēpums, ka augu valsts produktiem būtu jābūt lielākajai daļai mūsu uztura, taču kā šos paradumus ieviest savā ikdienā?

Augu valsts produkti ikdienas ēdienkartē.

Ēd vairāk augu valsts produktus, kuri jau ir Tavā ēdienkartē. Iespējams, ka Tu jau ikdienā ēd daudz augu valsts produktus, taču neesi to piefiksējis. Piemēram, maize ar zemesriekstu sviestu, auzu putra ar riekstiem un augļiem, tvaicēti dārzeņi un daudz citu ēdienu. Pārskati savu ēdienkarti un ekļauj šādas maltītes biežāk savā ikdienā!

Izvēlies dažādas alternatīvas produktiem. Piemēram, pamēģini gaļu ēdienos aizstāt ar pākšaugiem - soju, lēcām, pupiņām. Govs piena vietā pamēģini tādus pienus kā mandeļu, auzu, Indijas riekstu un citus. Ir ļoti daudz alternatīvu - pamēģini un iekļauj ēdienkartē tos, kuri Tev garšo!

Pārskati savu ēdienkarti - ko Tu ēd ikdienā!
podvinska uztura specialists 1-min.jpg

Ko darīt ar dzīvnieku valsts produktiem?

ev nav jāatsakās no saviem iecienītajiem dzīvnieku valsts produktiem uzreiz! Ja Tavs mīļākais produkts ir siers, pēkšņa atteikšanās no tā nebūs ar labām sekām. Tas nav nepieciešams. Ievies vieglākās pārmaiņas sākumā, un pēc tam sāc ar grūtākām.

Iepazīsties ar veikaliem un veikalu plauktiņiem, par kuriem iepriekš nezināji! Mūsdienās ir pieejami ļoti daudz un dažādi produkti. Pavēro, cik daudz produktus savā ikdienā izmanto, un Tu sapratīsi, ka tā dažādība nav nemaz tik liela. Lai to ieviestu, papēti, ko piedāvā veikalos, izmēģini jaunus produktus un jaunas receptes, dodies garšu piedzīvojumā!

Kā vienkāršāk iekļaut augu valsts produktus savā uzturā?

Uzglabā virtuvē dažādus augu valsts produktus. Tev noteikti ir virtuves skapītis, kurā glabājas dažādi produkti, Piepildi to ar dažādiem graudaugiem, pākšaugiem. Tie var būt gan sausā veidā, gan konservēti - atkarībā no tā, cik daudz Tev ir laika, būs iespējams pagatavot maltīti. Izbaudi jaunas receptes un gatavošanas prieku! Ja esi radošs, tad jaunas receptes noteikti rodas Tavā galvā un vari uzburt gardus ēdienus procesa laikā. Taču, ja vēlies atklāt kaut ko jaunu lieki nedomājot - internets ir pārpildīts ar dažādām receptēm.

Mācies, meklē, izzini, eksperimentē ar dažādām receptēm un garšām!
podvinska uztura specialists 2-min.jpg

Esi gatavs mācīties!

Neaizmirsti izglītoties par to, ko Tu ēd! Lasi informāciju, kas ir norādīta uz produkta etiķetes - vai produkts satur makro un mikrouzturvielas - proteīnus, ogļhidrātus, taukus, vitamīnus un minerālvielas. Atceries, ka augu valsts produktos nav B12 vitamīna, ja vien tas netiek atsevišķi pievienots (piemēram, augu pienam, graudaugu pārslām u.c.).

Iesaisti arī mājiniekus un draugus! Gatavo, iepērcies un plāno maltītes kopā ar saviem tuvajiem - tādā veidā ieviest pārmaiņas būs daudz vienkāršāk un patīkamāk. :)