Uztura dienasgrāmata - kāpēc to rakstīt?

Cilvēki nereti cenšas atrast veidus, kā uzlabot savu veselību, un viens no tiem ir uzturs. Kad strādāju ar klientiem, vienmēr lūdzu aizpildīt uztura dienasgrāmatu - lūk, iemesli, kāpēc tas ir vērtīgi, un, kāpēc ir vērts to ik pa laikam darīt.
Uztura dienasgrāmata ir labs rīks, kā pārskatīt savu ikdienas uzturu - tā palīdz pavērot ēšanas paradumus, vari aprēķināt, cik daudz kcal apēd, ko apēd utt. Efektīvi tas var būt tad, ja ir vēlme samazināt svaru, taču šis rīks var būt labs, lai veidotos kopēja izpratne par paradumiem.

Ko rakstīt?

Protams, nekad nesanāks visu ierakstīt precīzi, jo ne vienmēr būs pieejami svari. Taču, jo precīzāk tas izdosies, jo precīzāki būs iegūtie dati. Būtu vēlams ierakstīt šos:

  • KO TU ĒD? Visus produktus un dzērienus, kas tiek apēsti. Piemēram, ja cep vistu un pievieno tai mērci, mērcei arī jābūt ierakstītai. Ja gatavo salātus ar sēklām - tieši tā pat.

  • CIK DAUDZ TU ĒD? Vislabāk izmantot virtuves svarus un produktus svērt, taču, ja tie nav pieejami, var izmantot tējkarotes, ēdamkarotes, dažādus mērtraukus. Ja ēd ārpus mājas, protams, sanāks mērīt "uz aci". Klientiem reizēm piedāvāju izmantot porciju atlantu.

  • KAD TU ĒD? Atzīmē, vai ēd brokastis, pusdienas, vakariņas. Arī laika atzīme var būt noderīga.

  • KAS VĒL? Tāpat piezīmēs vari uzrakstīt, kā Tu jūties brīdī, kad ēd, ēšanas laikā un pēc paēšanas, kā arī, ko Tu vēl papildus dari ēšanas laikā. Vēl vari pierakstīt vietu, kur ēd, piemēram, ciemos, ārpus mājās, mājās utt.

Dienasgrāmatā pieraksti atbildes uz šādiem jautājumiem - ko tu ēd, cik daudz, kad, un kā tu jūties ēšanas laikā.
dienasgramata uztura specialists 2.jpg

Kā veiksmīgāk aizpildīt uztura dienasgrāmatu?

  • Pieraksti apēsto uzreiz, jo vēlāk tas var aizmirsties,

  • Esi pēc iespējas konkrētāks un precīzāks pierakstot produktu/ēdienu,

  • Raksti arī uzkodas, nevis tikai pamatēdienreizes,

  • Izmanto dažādas mobilās aplikācijas.

Esi pēc iespējas precīzāks un neaizmirsti par sīkumiem!
dienasgramata uztura specialists-min.jpg

Uztura dienasgrāmata aizpildīta. Kas tālāk?

Kopā ar klientiem ejam cauri un izvērtējam uztura dienasgrāmatu, kā arī izrunājam dažādus jautājumus. Piemēram, vai uzturs ir pilnvērtīgs, vai tiek ievērotas 5-7 augļu/dārzeņu porcijas dienā, vai tiek iekļauti pilngraudu produkti, cik daudz kcal u.c.
Kad uztura dienasgrāmata ir izanalizēta, ir vieglāk ieviest jaunus paradumus - piemēram, iekļaut vairāk augļu/dārzeņu, neēst kopā ar mobilo telefonu, veikt pārdomātākas izvēles u.c.