Ķermeņa kompozīcija - mērīšanas un novērtēšanas veidi

Mūsdienās ir pieejami ļoti daudz un dažādi veidi, kā novērtēt savu ķermeņa kompozīciju (šeit es domāju mazliet vairāk par sevis vērošanu spogulī un vienkāršo svēršanos). Ķermeņa kompozīcijas mērījumi ir svarīgi sportistiem (no manas pieredzes ar šo ļoti aizraujas velosportisti, it īpaši ar tauku procenta mērījumiem utt.), kā arī ikvienam, kuram ir nedaudz lielāka interese par savu ķermeni.

Svarīgi atcerēties, ka ikviena no tālāk minētajām metodēm var būt kļūdaina par 2-3%! Piemēram, ja Tavs tauku procents pēc mērījumiem sanāk 12%, tas var būt robežās starp 9% un 15%.

Svarīgi atcerēties, ka ikviena no tālāk minētajām metodēm var būt kļūdaina par 2-3%!
1 uztura specialists svars-min.jpg

HIDROSTATISKĀ SVĒRŠANA jeb ZEMŪDENS SVĒRŠANA

Šīs svēršanas laikā ķermenis tiek svērts zem ūdens, speciālā tvertnē. Sveroties ir jāizpūš gaiss no plaušām. Starpība starp svaru uz zemes un svaru ūdenī tiek lietota, lai noteiktu ķermeņa blīvumu (jo blīvāks ķermenis, jo mazāk tauku). Zemūdens svēršana ir noteikta kā zelta standarts ķermeņa kompozīcijas noteikšanā.

BOD POD kapsula

Princips ļoti līdzīgs kā zemūdens svēršanā - tiek mērīts ķermeņa blīvums. Svēršanās laikā ir jāiekāpj tādā kā kapsulā, un ar speciāliem sensoriem tiek mērīts ķermeņa blīvums.

DEXA

DEXA jeb ķermeņa kompozīcijas mērīšana izmantojot rentgenstarus pamazām kļūst par jauno zelta standartu kompozīcijas noteikšanā. Šajā mērījumā iespējams izmērīt lieso muskuļu masu, taukus un kaulu masu. Mērījuma laikā cauri ķermenim tiek vadīti 2 veidu rentgenstari (dozas ir mazas) - vieni, kuri mēra kaulus, otri mīkstos audus. Ar DEXAs palīdzību tiek noteikta arī tauku un muskuļu lokalizācija.

BIOELEKTRISKĀ IMPEDANCES ANALĪZE

Mērījuma laikā cauri ķermenim tiek vadīta zemas voltāžas strāva. Liesie audi (pārsvarā muskuļi) satur visvairāk ūdens un elektrolītu, tāpēc vada strāvu daudz vieglāk, nekā taukaudi. Jo ātrāk strāva kustās, jo mazāk taukaudu ir ķermenī. Šim mērīšanas veidam gan ir salīdzinoši augsts kļūdas procents un mērījums var būt kļūdains sportistiem. Lai iegūtu pēc iespējas precīzāku mērījumu ir jābūt labi hidratētam, tāpat būtu jāizvairās no ēšanas un dzeršanas 4h pirms mērījuma. Nav ieteicams šo mērījumu veikt agros rītos, vēlu vakaros, pēc fiziskās aktivitātes, saunas, kā arī, ja 24h laikā ir uzņemts liels daudzums kofeīna un/vai alkohola.
Mūsdienās šis ir viens no pieejamākajiem svēršanās veidiem - ļoti bieži arī mājas apstākļos ir pieejami šāda veida svari, kuri izmēra kompozīciju. Protams, precīzākiem mērījumiem ieteicams izmantot DEXA, taču vispārīgai kontrolei noderēs arī šis.

KALIPERA TESTS

Ar kalipera palīdzību tiek mērīts zemādas tauku biezums. Parasti tiek mērītas 3-7 lokalizācijas vietas - vēders, rokas aizmugue, augšstilbs, gurni, lāpstiņa. Mērijumi pēc tam tiek aprēķināti izmantojot forumulu, pēc kuras iespējams noteikt tauku procentu. Šī ir neinvazīva un lēta metode.

MĒRLENTE

Pavisam vienkārša un ekonomiska metode, kā sekot līdzi sava ķermeņa kompozīcijai un izmaiņām! Nav nepieciešamas nekādas zinātniskās formulas - ir precīzi jānomēra augšdelma, krūšu, vidukļa, gurnu, augšstilba un apakšstilba apkārtmēri, un tie jāpiefiksē. Laika gaitā būs iespējams izvērtēt ķermeņa izmaiņas (mainīti ēšanas paradumi, fiziskā slodze utt.).

Kopumā ir ļoti daudz un dažādu veidu, kā novērtēt savu ķermeņa kompozīciju, tāpēc izvēlies sev pieejamāko. Es pati šobrīd izmantoju Nokia Body+ svarus, kurus izmantoju ķermeņa kompozīcijas kontrolei. Pavasarī plānoju doties uz LOVu, kur arī tiks veikta ķermeņa kompozīcijas analīze, un tā noteikti būs precīzāka, nekā tā, kas tiek mērīta uz svariem, taču vispārīgai kontrolei šādi svari ir noderīgi.