Kā uzsākt ēst veselīgāk un pārdomātāk?

Ēdot veselīgāk un pārdomātāk ir iespējams kontrolēt svaru, būt daudz enerģiskākam, uzlabot garastāvokli, kā arī samazināt dažādu slimību risku. Lai arī ir ļoti daudz ieguvumu un plusu, ne vienmēr pieturēties pārdomātam un veselīgam uzturam ir vienkārši. Lasi rakstā 12 ieteikumus, kā un ar ko sākt!

1.Sāc ar reālistiskiem mērķiem!

Sākot ēst pārdomātāk, Tu noteikti būsi ieguvējs, jo ēdīsi atbilstoši saviem mērķiem. Taču uzliekot sev jebkādus mērķus, esi reālistisks - piemēram, ja izdomāsi, ka gribi ātri zaudēt svaru, tas, protams, ir panākams ļoti ātri, taču cietīs Tava veselība. 

Jo reālistiskāks būs Tavs mērķis, jo vienkāršāk būs veikt soļus, kuri ved pretī Tavam mērķim!

Atceries, ka pārmaiņas nesākas strauji - tām ir jābūt pakāpeniskām un patīkamām!

2.Padomā, kas ir tas, kas Tevi motivē!

Atceries, kāpēc Tu esi izvēlējies ēst veselīgāk un pārdomātāk - tas Tev palīdzēs turēties uz ceļa. Šie iemesli var būt visdažādākie - samazināt svaru, palielināt svaru, saglabāt svaru, vai arī vienkārši uzlabot savu veselību, un pasargāt sevi no dažādām slimībām. Man patīk, ka pēc maltītes varu justies labi un zināt, ka esmu devusi kvalitatīvu ēdienu savam organismam.

Atceries, kāpēc Tu esi izvēlējies ēst veselīgāk un pārdomātāk - tas Tev palīdzēs turēties uz ceļa.

3.Izvēlies vērtīgus produktus!

Savā virtuves skapītī un ledusskapī turi produktus, kuri ir bagātīgi ar uzturvielām - ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, vitamīniem un minerālvielām. Tā kā mēs visi esam pieauguši, paši arī izvēlamies, ko likt savos iepirkumu groziņos, un kādus produktus nest mājās no veikala. Man mājās vienmēr ir dažādi graudaugi - rīsi, griķi, auzas, kvinoja (kas pēc būtības gan pieder vairāk nezālēm, nevis graudaugiem). Turu arī pākšaugus - lēcas, pupiņas, turku zirņus - gan sausā, gan konservētā veidā, kā arī dažādus riekstus un sēklas.. Dārzeņus, augļus un gaļu gan mēdzu pirkt svaigus un ilgi neglabāju. Protams, vēl var padomāt par to, ko turēt sadētavā - saldētus dārzeņus, ogas, reizēm arī kādu zivi.

uztura specialists rieksti-min.jpg

4.Neaizej galējībās!

Uzsākot ēst veselīgāk, cilvēki nereti noved sevi dažādās galējībās. Piemēram - izslēdz cukuru, glutēnu, un vēl dažādus citus produktus, jo ir pieņemts, ka tie neesot labi. Tiek pieņemta “balts un melns” domāšana. Pilnīgi noteikti tā tam nevajadzētu būt. 

Es esmu par veselīgu pieeju uzturam - var visu, bet ar mēru. Protams, tas nenozīmē, ka būtu jāstūķē vēderā kūkas katru dienu pēc kārtas, jo tā drīkst - pavisam noteikti nē. Ir ne tikai jāēd veselīgi un pārdomāti, bet arī jādomā.

5.Ņem līdzi veselīgas uzkodas!

Reizēm pieturēties pie sava ēšanas režīma ir sarežģītāk, jo, ne vienmēr esam mājās, kur mēs zinām, ko gatavojam, un, ne vienmēr pa ceļam ir veikals, tāpēc sagatvo sev līdzi dažādas uzturvielām bagātas uzkodas, lai brīdī, kad būsi izsalcis, nebūtu jāķer to, kas pagadās!  Tu vari izvēlēties paņemt proteīniem bagātas uzkodas (proteīna batoniņš, grieķu jogurts, vārītas olas u.c.)- tās dos ilgāku sāta sajūtu. Tāpat vari izvēlēties dažādus riekstus (mandeles, Brazīlijas riekstus u.c.), kā arī augļus.

Veselīga pieeja uzturam - var visu, bet ar mēru!

6.Maini uzturu un pievieno arī fiziskās aktivitātes!

Ne vienmēr ir labi veikt vairākas pārmaiņas savā dzīvē, taču, ja runājam un domājam par uzturu, tad vērtīgi būs arī pārskatīt savus fizisko aktivitāšu ieradumus. Cilvēki, kuri pievēršas pārdomātam uzturam un uzsāk fiziskās aktivitātes, izmaiņas ievieš daudz veiksmīgāk, un tās saglabājas ilgtermiņā.

uztura-specialists.jpg

7.Plāno ēst ārpus mājās? Izdomā, ko Tu ēdīsi!

Kad ēdam ārpus mājas, ir daudz vienkāršāk apēst vairāk, nekā dienā būtu paredzēts. Pirms kaut kur dodies, apskati ēdienkarti - kādus ēdienus piedāvā Tevis iecerētais restorāns. Ja būsi jau izlēmis, ko ēst, pieturēties pie sava plāna būs daudz vienkāršāk.

8.Neļauj ceļošanai Tevi izsist no sliedēm!

Nav svarīgi, vai Tu dodies ceļojumā biznesa nolūkos, vai vienkārši atpūsties un baudīt citu valstu kultūru, vai atpūsties kopā ar ģimeni - tas reizēm var likt mainīt uztura paradumus. Tāpēc, pirms dodies kādā izbraucienā, izpēti tuvumā esošos restorānus, kafejnīcas un lielveikalus, kā arī paņem līdzi pārtikas produktus, kurus ir vienkārši un viegli uzglabāt.

9.Kad ēd - domā līdzi.

Noteikti būsi dzirdējis par apzinātu ēšanu. Ko tas īsti nozīmē? Sāc ar to, ka velti laiku ēšanai - ja ēd, tad ēd, nevis paralēli nodarbojies ar dažādām blakuslietām. Velti laiku pusdienu pārtraukumam  - noskaņojies ēšanai un atliec darbus malā vismaz uz 30 minūtēm. 

Baudi savu ēdienu un esi par to pateicīgs. Šis būs tikai vēl viens labs un vērtīgs solis ceļā uz pārdomātāku ēšanu!

Baudot maltīti koncentrējies uz ēdienu, nevis dažādām blakuslietām!
uztura-specialists-podvinska.jpg

10.Seko līdzi savam progresam!

Viens no rīkiem, kurš Tev var palīdzēt, ir uztura dienasgrāmatas rakstīšana - tādā veidā Tu varēsi pārskatīt un paanalizēt savu uzturu un uztura paradumus. Šis rīks labi palīdz gan svara samazināšanas procesā. Pēc savu klientu pieredzes varu pateikt, ka uztura dienasgrāmatas rakstīšana jau dod pirmos rezultātus, jo vienmēr tiek pārdomāts, vai tiešām ir jāapēd arī otra siera bulciņa. 

Tāpat ir vērtīgi pasekot līdzi saviem auguma parametriem - svaram un apkārtmēriem.

11.Mainies kopā ar kādu!

Ja Tev blakus ir cilvēks, kurš arī ir izlēmis veikt kādas izmaiņas sevī un savā ikdienā, to darīt kopā ir daudz vienkāršāk. Jūs kopā varēsiet apspriest, kā vienam vai otram ir veicies, kā arī dalīties pieredzē, ieteikumos un pārdomās.

12.Atceries - pārmaiņas prasa laiku!

Nepadodies, ja ar pirmo reizi nesanāk, un, ja izmaiņas prasa ilgāku laiku, nekā Tev sākumā šķita. Lielas pārmaiņas nenotiek ne dienas, ne nedēļas un ne arī mēneša laikā. Runā, ka ir vajadzīga vismaz 21 diena, lai mainītu kādus ieradumus, taču mani novērojumi ir sekojoši - lai cilvēks mainītu savus uztura paradumus un attieksmi pret uzturu, ir vajadzīgs aptuveni gads. Iespējams, ka kādam sākumā iet grūtāk, kādam vieglāk, taču tas viemēr ir tā vērts! Ja zini, ka Tev ir nepieciešams palīgs - sazinies ar mani! :)