Sāls

Sāli lietojam uzturā katru dienu, taču šoreiz par to arī sporta kontekstā!

  • Nātrijs - vairāk to uzturā atradīsim tieši nātrija hlorīda veidā jeb NaCl. Tas uztur osmotisko spiedienu ārpusšūnu telpā, kā arī piedalās dažādu enzīmu aktivācijā.

  • Organismā nātrijs nepārtraukti cirkulē. Piemēram, mēs to uzņemam ar uzturu un izvadām ar sviedriem, urīnu, fēcēm.

  • Ieteicamā deva - 1.3-1.5 g nātrija, kas ir aptuveni 3-4 g NaCl.

  • Pie sāls uzņemšanas uzturā vairāk jāpiedomā šādos gadījumos - vemšana, caureja, pastiprināta svīšana, taču mazāk sāls ieteicams, ja ir sekojoši simptomi - tūska, hipertensija, alerģijas,migrēna.

  • Ja paskatāmies apkārt, tad sāli uzturā lietojam diezgan daudz. Noteikti katram draugu vai ģimenes lokā ir kāds draugs vai radinieks, kurš sāli pievieno pat ēdienu nepagaršojot. Tā nevajadzētu darīt. 

  • Sāls veicina tūsku attīstību jeb ūdens aizturi organismā. Zināms, ka 0.8g vārāmās sāls saista 100g ūdens.

  • Ikdienā sāli lietojam lai pastiprinātu garšu, kā arī produktu ilgākas uzglabāšanas nodrošināšanai, piemēram, konservēšanai.

  • Nātrija deficīts var rezultēties ūdens zudumā ārpus šūnām, kas samazina asins tilpumu, savukārt, zems asins tilpums var novest pie pazemināta asinsspiediena, kas var rezultēties nogurumā, letarģijā. 

  • Ja sāls tiek lietots ļoti daudz, tas var radīt paaugstināta asinsspiediena risku. Tiem, kuriem jau ir I vai II pakāpes hipertensija, sāls samazināšana uzturā var palīdzēt pazemināt spiedienu. 

  • Cilvēkiem, kuri daudz svīst - sportisti, fiziski smaga darba darītāji, var ciest no sāls deficīta. Pazīmes - apātija, nogurums, ādas elasticitātes samazināšanās. Tieši tāpat deficītu var radīt vemšana un caureja.

  • Mūsdienās var iegādāties dažādu veidu sāļus, taču svarīgi atcerēties, ka sāli lietojam garšai, nevis kā uzturproduktu!

Ieteicamā deva - 1.3-1.5 g nātrija, kas ir aptuveni 3-4 g NaCl.
sals uztura specialists 1.jpg

INTERESANTI FAKTI PAR SĀLI

  • Nāvējoša deva - 200g vārāmā sāls vienā reizē. 

  • Senajā Romā sāls bija tik vērtīga, ka kareivji to izmantoja kā naudu. Starp citu, noteikti zināt vārdu “salary”, kas angļu valodā nozīmē darba alga. Latīniski sal nozīmē sāls. 

  • Vēsturiski sāls vērtībā nāk no tās konservēšanas spējām. Tieši tāpēc tiek izmantotas dažādas metaforas un simbolikas.

  • Indijā cilvēki vidēji apēd 10 g sāls dienā, kas ir 2x vairāk par ieteicamo dienas devu. 

  • Pica un burgeri satur vairāk sāls nekā frī kartupeļi.

  • Lai arī šķiet, ka jūras sāls ir veselīgāks nekā parastais sāls - abi sāls veidi satur līdzīgu nātrija daudzumu. Tas pats attiecias uz dažādiem citiem sāļiem  - Himalaju, Melno un citām - jā, minerālvielu daudzums var būt atšķirīgs, bet tad būtu jāēd ļooooti daudz sāls, lai ar to uzņemtu, piemēram, dzelzi. Sāli mēs uzņemam, lai papildinātu garšu, nevis kā uzturproduktu!. Ja vēlies uzturu papildināt ar dažādām garšām, izvēlies garšvielas - ķiplokus, piparus, oregano, rozmarīnu un daudz citu!

  • Protams, sāls mums ir nepieciešams - dažādu vielu transportam, tas palīdz nerviem pārvadīt impulsus, ir nepieciešams muskuļu darbam, bet to visu mēs varam uzņemt ar uzturu!

  • 75% no sāls ko mēs apēdam ikdienā, ir apsplēpti apēstajos produktos.

  • Cilvēka ķermenis satur aptuveni 250g sāls.

Lai arī šķiet, ka jūras sāls ir veselīgāks nekā parastais sāls - abi sāls veidi satur līdzīgu nātrija daudzumu.
sals uztura specialists 2.jpg

SĀLS SPORTĀ UN SPORTISTIEM

Pazemināts nātrija daudzums organismā var būt cilvēkiem, kuri dzer pārāk daudz ūdens. Šāds stāvoklis tiek novērots to cilvēku vidū, kuri piedalās garos un ilgos treniņos un sacensībās, piemēram, maratonos, ultramaratonos. Simptomi nav specifiski, bet var būt, piemēram, izmaiņas mentālajā stāvoklī, galvassāpes, nelabums, vemšana, nogurums, muskuļu spazmas, reiboņi. Smaga hiponatriēmija var būt dzīvībai bīstama - izraisīt komu un pat būt fatāla. Pārmērīga sāls uzņemšana uzturā var tikt saistīta ar paaugstinātu asinsspiedienu (normāls ir 120 mmHg sistoliskais, 80 mmHg diastoliskais). Kas ir interesanti, ne visi cilvēki ir “jutīgi” uz sāli, bet atšķirt tos, kuri ir, un kuri nē, būtu diezgan sarežģīti, tāpēc uzturs ar samērīgu sāls daudzumu tiek rekomendēts visiem. Tieši tāpat var būt arī otrādi - ja ēdam pārāk maz sāls - arī tas var izraisīt spiediena izmaiņas.
Vidēji 1 litrs cilvēka sviedru satur 1000 mg nātrija (no 200mg/l līdz pat 2000 mg/l), un vidēji sportisti svīst 1.5-2 l (tas gan vairāk attiecas uz trenētiem sportistiem), tāpēc sportistiem ir lielāks risks zaudēt nātriju. Protams, ir arī sportisti, kuri svīst ar sāli, un tādos gadījumos gan būtu jābūt uzmanīgiem. Piemēram, ja cilvēks svīst 1800 mg/l un ir stiprs svīdējs (2 l stundā), tad tie var būt zaudēti 6-8 gs smagā 2 stundu skrējienā! Tieši tāpēc ir jāsaprot, vai ieteiktās rekomendācijas tiešām noderēs tieši Tev, ja esi sportists (šis varētu attiekties arī uz cilvēkiem, kuri dara fiziski smagu darbu). Jo intensīvāks treniņš/darbs - jo vairāk nātrija tiek zaudēts.

Vidēji 1 litrs cilvēka sviedru satur 1000 mg nātrija