Par meitenēm un meiteņu lietām - mēnešraizes un citas

Sievietes nav mazi vīrieši! Un tieši tāpēc šajā reizē mazliet par sieviešu lietām. Starp sievietēm un vīriešiem pastāv vairākas atšķirības, piemēram, fizioloģiskas, anatomiskas, un tā varētu turpināt. Ne velti runā, ka sieviets ir no Venēras un vīrieši ir no Marsa - skaidrs, ka esam no dažādām planētām, un tomēr, ir labi un forši, ka esam tik dažādi!

SĀKSIM AR BŪTISKO - KAS IR MENSTRUĀLAIS CIKLS?

Pavisam vienkārši un īsumā no fizioloģijas grāmatas:

Dzimumhormonu koncentrācijas izmaiņas sievietes asinīs rada cikliskas izmaiņas gan olnīcās, gan dzemdē. Adenohipofīzes folikulus stimulējošā hormona (FSH) ietekmē olnīcā nobriest folikuls un nogatavojas olšūna. Briestošajā folikulā veidojas estrogēnie hormoni, kuru ietekmē dzemdes gļotādā sākas menstrualā cikla proliferatīvā fāze, kuras laikā atjaunojas iepriekšējās menstruācijas laikā noārdītais dzemdes funkcionālais slānis. Ap menstruālā cikla četrpadsmito dienu asinīs stipri palielinās luteinizējošā hormona (LH) koncentrācija un tā ietekmē nobriedušais folikuls pārplīst un olšūna nonāk vēdera dobumā. Plīsušā folikula vietā izveidojas dzeltenais ķermenis, kas producē progesteronu. Progesterona ietekmē dzemdes gļotāda sabiezē, kļūst pilnasinīga, tajā sākas dziedzeru sekrēcija, t i., sākas sekrēcijas fāze. Progesterons aizkavē nākamo folikulu nobriešanu. Ja olšūna neapaugļojas, dzeltenais ķermenis atrofējas, progesterona daudzums asinīs samazinās un rodas piemēroti apstākļi nākamā folikula nobriešanai. Dzemdes funkcionālais slānis noārdās un kopā ar asinīm izdalās no dzemdes dobuma - sākas menstruācija, kura parasti ilgst 3-5 dienas. (A.Valtneris, “Cilvēka fizioloģija, rokasgrāmata”)

Capture.JPG

UZTURVIELAS, KURĀM PIEVĒRST UZMANĪBU SIEVIETĒM.

  • Folskābe - svarīgi lietot plānojot grūtniecību, kā arī grūtniecības laikā. Nepieciešamo devu noteiks ārsts (tā var būt no 400 mcg, kas ir standarta ieteicamā deva, līdz pat 5000 mcg, tas atkarīgs no sievietes veselības stāvokļa un īpatnībām). Folskābes lietošana samazina nervu caurulītes defektu risku mazulim.
    Šeit arī svarīgi zināt, ka ir ģenētiskās mutācijas, kuru dēļ organisms nespēj metabolizēt jeb pārstrādāt folskābi, tāpēc labāk ieteicams lietot folātus. Par šo noteikti konsultējieties ar savu ārstu!
    Nedrīkst aizmirst, ka plānojot grūtniecību, folskābi vēlams dot arī vīram!

  • Dzelzs - diemžēl, sievietes diezgan bieži sastopas ar dzelzs anēmiju. Vairāk par dzelzi lasi blogā, vai noklausies podkāstā!

  • Omega-3 - uzturā lietojam diezgan maz zivju, tāpēc nepieciešams papildus lietot Omega-3 taukskābes. Tās būs vērtīgas mūsu asinsvadiem!

  • Kalcijs - 1.2 g dienā. Ja kalcija uzturā ir par maz, tad tas tiek ņemts no rezervēm jeb kauliem - kaulu stiprība mazinās un pastāv osteoporozes risks. Ar osteoporozi gan biežāk slimo tieši sievietes, estrogēno hormonu nepietiekamības dēļ. Taču, ja kalcijs ir par daudz, pastāv kalcinozes jeb pārkaļķošanās risks orgānos. 70% kalcija uzņemam ar piena produktiem.  Protams, nedrīkst aizmirst par D vitamīnu, kurš ir nepieciešams daudzu funkciju nodrošināšanai organismā, t.sk. arī kalcija vielmaiņai!

  • E vitamīns - pasargā šūnu no oksidēšanās. Noteikti būsiet pamanījušas, ka daudzi ražotāju E vitamīnu liek klāt krēmiem! Jaunības vitamīns

  • Visas labās un vērtīgās vielas, kas ir ogās, augļos, dārzeņos - noteikti noklausieties podkāstu par ādu un ādas veselību ar Annu Mindi!

  • Noteikti varētu padiskutēt par dažādiem speciālajaiem sieviešu vitamīniem, kurus mums piedāvā aptiekās. Noteikti iesaku izvēlēties tos vitamīnus un minerālvielas, kuri patiešām ir nepieciešami, nevis tos, kurus obligāti iesaka ražotājs. Piemēram, mums diezgan bieži pietrūks D vitamīns (to varam pārbaudīt arī asinsanalīzēs), tad šo vitamīnu arī lietojam!

  • Ne mazāk svarīgi ir pievērst uzmanību vispār savam uzturam kopumā! Ēst pietiekoši daudz kaloriju, atbilstoši savam mērķim, kā arī izvēlēties labus un kvalitatīvus produktus!

Nedrīkst aizmirst, ka plānojot grūtniecību, folskābi vēlams dot arī vīram!
Duvet-Days_Anatomy-Illustrations_Uterus.jpg

SPORTS UN FIZISKĀS AKTIVITĀTES MENSTRUĀCIJU LAIKĀ

Menstruāciju laikā var būt izmainīts enerģijas līmenis, kas var ietekmēt Tavu vēlmi kustēties, taču ir sievietes, kuras tieši kļūst aktīvākas - tas ir ļoti individuāli. Enerģijas līmenis var būt zemāks brīdī, kad estrogēna līmenis samazinās, un progesterons - paaugstinās, tāpat tas var būt zemāks pirms cikla sākuma. No otras puses - fiziskās aktivitātes var palīdzēt PMS gadījumā, tāpēc izvērtē, kā jūties konkrētajā brīdī, un vai aktivitāte nāks par labu.

Ja runājam par nopietnākiem, ilgākiem un garākiem treniņiem, tad cikls var ietekmēt izturības sportistes. Piemēram, ja pirms maratona ir bijusi ovulācija, bet cikls vēl nav sācies, sportot var būt mazliet grūtāk. Katrā ziņā aizliegts sportot nav! Un tas pat var būt labi! Protams, katrai sievietei individuāli jāizvērtē savas spējas sportot vai nē, jo arī menstruācijas var būt dažādas. Spēcīgākas, sāpīgākas utt. 

Kam noteikti būtu jāpievērš uzmanība - ja fiziskās aktivitātes ir pārāk daudz. Reizēm šādos gadījumos menstruācijas var izkrist un pat pazust, tāpēc tas būtu laikus jānovērtē, jo atgriezt ciklu ne vienmēr ir vienkārši. Tāpēc tieši tāpat kā uzturā - arī šeit, visu ar mēru!Katrā ziņā, regulārs cikls ir labas veselības pazīme!

Menstruāciju laikā var būt izmainīts enerģijas līmenis, kas var ietekmēt Tavu vēlmi kustēties.