Kāpēc jāēd, un kāpēc jāēd dažādas uzturvielas

Kas ir manā šķīvī?

Ēdiens sastāv no uzturvielām, kurām ir viena vai vairākas fizioloģiskas un/vai bioķīmiskas īpašības ķermenī. Uzturvielas parasti tiek iedalītas sešās kategorijās - ogļhidrāti, tauki, proteīni (olbaltumvielas), ūdens, vitamīni un minerālvielas.

Uzturvielu funkcijas

Augšanas un attīstības veicināšana.
Šo funkciju, galvenokārt, nodrošina proteīni. Muskuļi, mīkstie audi un orgāni lielākoties sastāv tieši no proteīniem, un tie ir nepieciešami, lai audi varētu gan augt, gan atjaunoties. Protams, arī citas uzturvielas piedalās šīs funkcijas nodrošināšanā (piemēram, kalcijs un fosfors ir svarīgi skeleta veidošanā).

Muskuļi, mīkstie audi un orgāni lielākoties sastāv tieši no proteīniem.

Enerģijas nodrošināšana.
Šīs funkcijas nodrošināšanai ir nepieciešami ogļhidrāti un tauki. Arī no proteīna ir iespējams iegūt enerģiju, taču tas nekad nebūs kā pirmais enerģijas avots, un tā arī nav proteīna galvenā funkcija!

Enerģija - ogļhidrāti un tauki.
uztura specialists.jpg

Metabolisma jeb vielmaiņas regulācija.
Uzturvielas, kuras nepieciešamas šai funkcijai ir vitamīni, minerālvielas un vitamīni.
Piemēram, enzīmi (kuri sastāv no proteīniem) darbojas kā katalizatori, kuri veicina dažādas metabolās reakcijas (enzīms fosforilāze, kurš sašķeļ ogļhidrātu rezerves, kuras atrodas muskuļos un aknās). Vēl viens no svarīgiem proteīniem ir hemoglobīns, kurš ir atrodams eritrocītos (sarkanajās asinsšūnās). Eritrocīti ir svarīgi skābekļa transportēšanā no plaušām uz audiem, un hemoglobīns darbojas kā skābekļa nesējs. Hemoglobīns ir molekula, kura sastāv no proteīna (polipeptīdu ķēdes) un ne-proteīna grupas(porfirīna gredzeni), kura tur dzelzi (pie kura var piesaistīties skābekļa molekulas). Lai sintezētos šis komplekss, ir nepieciešami citi enzīmi, minerālvielas un vitamīni. Tikai šādā veidā, kad uzturvielas mijiedarbojas savā starpā ir iespējams nodrošināt metabolisma procesus. 

Kad uzturvielas mijiedarbojas savā starpā ir iespējams nodrošināt metabolisma procesus.

Organismam ir nepieciešamas dažādas uzturvielas ik dienu, citas lielākā, citas mazākā daudzumā. Uzturvielas, kuras nepieciešams uzņemt vairāk kā 1g dienā sauc par makrouzturvielām (ogh, proteīni, tauki, ūdens), savukārt tās, kuras mazāk kā 1g - mikrouzturvielas (vitamīni, minerālvielas).